Tájékoztatása a Balaton jegén történő sportolás, közlekedés szabályairól

Nyomtatóbarát változatPDF változat

BALATONI VÍZIRENDÉSZETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SIÓFOK
Ügyszám: 14322/… /2020.ált. Tárgy: A Balaton jegén történő sportolás, közlekedés Előadó: Lengyel Tibor r.alezr. Tel.: (85) 560-997 E-mail: lengyelt@somogy.police.hu

Települési Önkormányzat Jegyzőjének! Székhelyén


A víziközlekedés rendőrhatósági igazgatásáról szóló 13/1996. (VI. 28.) BM rendelet 2. § d) illetve l) bekezdésében foglaltak alapján, a vízirendészet rendőri szervei ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak megtartását, valamint ismeretterjesztő tevékenységet fejtenek ki – az országos és helyi tapasztalatok felhasználásával – a hajózással összefüggő, valamint a vízi közlekedési szabályok megszegésével elkövetett bűncselekmények és szabálysértések, a vízi közlekedési balesetek és vízbefulladások megelőzése érdekében az állami és társadalmi szervezetek, egyesületek bevonásával.

A jégen tartózkodás során bekövetkező balesetek megelőzése érdekében munkatársaink jogsértések észlelése esetén enyhébb esetekben először figyelmeztetnek, a komolyabb vagy visszatérő esetekben azonban súlyosabb szankciót alkalmaznak. (Pl. helyszíni bírság, szabálysértési feljelentés.) Intézkedéseink során elsősorban a tájékoztató, figyelemfelhívó, figyelmeztető jelleg dominál.

Kérem a Jegyző Hölgyet / Urat, hogy a rendelkezésére álló módon hívja fel a közigazgatása alá tartozó terület lakóinak figyelmét arra, hogy amennyiben a Balaton befagy, úgy a jégen tartózkodás szabályait a 46/2001. (XII. 27.) BM rendeletben foglaltak szerint tartsák be.

Kérem továbbá, hogy a tó befagyását és a jég megszilárdulását követően – ha a jég vastagsága arra alkalmassá válik – erre megfelelő helyen jelöltessen ki jégpályát. Ez lehetőleg sekély vizű strandok területén legyen.

A jégpálya kijelölés nem kötelezettsége az önkormányzatoknak, hiszen erre jogszabály nem kötelezi Őket, azonban a vízirendészet részéről komoly szakmai indokai vannak ezek kezdeményezésének. Az ok elsősorban a biztonság lehetőségek szerinti szavatolása, hiszen egy jó helyen (ahol kicsi a beszakadási kockázat, a part közvetlen közelében, ahol a víz a mederig le tud fagyni, pl. kis vízmélységű strandon) kijelölt jégpálya, amelynek megjelölt határai vannak, és a karbantartása folyamatos, valamint mentőeszközök és mentésre alkalmas személyek állnak rendelkezésre a pálya közelében, mindenképpen sokkal biztonságosabb, mint a jégen tartózkodás egyéb szabad formái.

A jégpályán javaslom a következő mentőfelszerelés elhelyezését: - 1 db. dobókötél kb. 20-25 méter - 1 db. csáklya 4-5 méter nyéllel - 1 db. könnyű létra (vagy deszkapalló) kb. 5 méteres - 1 db. mentőgyűrű (mentőpatkó, mentőlap)

Néhány további íratlan szabály, amit jégre lépéskor tanácsos szem előtt tartani  ne menjünk mélyvízű területek feletti jégre, mert fokozottan veszélyes;  a parttól ne távolodjunk el nagyon, mert drasztikusan csökken a belátható jégfelület, így nem látjuk csak a hozzánk közeli területeket, és esetleg a szabad vízterületek, vagy vegyes jégterületek elzárnak minket a kijutási lehetőségtől;  soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen;  legyen nálunk feltöltött mobil telefon, egy esetleges baleset, vagy elesés során bekövetkezett egyéb súlyos sérülés esetén a segélyhívásra (112-es általános segélyhívó telefonszám vagy a 1817-es vízi segélyhívó);  Jégbeszakadás esetén először mindenképpen a tűzoltóságot értesítsük, mert elsősorban ők rendelkeznek a jégből mentéshez szükséges eszközökkel és megfelelően kiképzett szakemberekkel. (112-es segélyhívó);  soha ne aludjunk el a jégfelületen;


Az illetékességi területén lévő iskolák figyelmét felhívtam arra, hogy az általuk szervezett, a Balaton jegét érintő programok szervezése esetén részesítsék előnyben az önkormányzat által megjelölt területeket, ezért az oktatási intézmények a jégpályák ügyében a Polgármesteri Hivatalokat keresik meg.


Segítségét előre is köszönöm.


S i ó f o k, 2020. január 6.


Tisztelettel:

 

Horváth László r. ezredes rendőrségi főtanácsos kapitányságvezető